Da li ste znali?

Jelena Ćetković (1916 – 1943) bila je učesnica Narodnooslobodilačke borbe i narodna heroina Jugoslavije.

Od 1921. do danas, broj žena u Crnoj Gori uvijek je bio veći od broja muškaraca.

Prva žena borbena pilotkinja bila je Sabina Gokčen. Rođena je 1913. Porijeklom iz sela Lozna kod Bijelog Polja. Od strane UN Air Forces, izabrana je kao jedina žena među dvadeset najboljih pilota u istoriji avijacije.

Jedna od prvih političkih aktivistkinja u Crnoj Gori bila je Draginja Vušović. Rođena je 1917. u Bršnu. Kao učesnica NOB-a odlikovana je Partizanskom spomenicom 1941

Potporučnica Kristina Bačić, prva je i za sada jedina žena pilotkinja u Vazduhoplovstvu Vojske Crne Gore. Vojnu akademiju završila je u Grčkoj.

Prva žena romansijerka u Crnoj Gori bila je Milka Bajić Poderegin. Rođena je 1904. u Pljevljima. Diplomirala je 1928. na katedri katedri za svjetsku i nacionalnu književnost Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Učiteljica Jelena Vicković osnovala je prvu privatnu žensku školu na Cetinju 1871. godine.

Ivana Čanović je prva operska pjevačica koja je studirala je na Kraljevskoj akademiji u Londonu.

Prva crnogorska slikarka je Ksenija Vujović Tošić. Rođena je 1930. u Trstu. Radila je kao slikarka dekoraterka u „Lovćen filmu“ i kao profesorka u Ljubljani i Podgorici.

Prva diplomirana harfistkinja u Crnoj Gori je Milica Kankaraš. Sa 17 godina upisala je harfu na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu.

Prva žena pilotkinja u Crnoj Gori bila je Olga Šoškić Milović. Rođena je 1935. a porijeklom iz Berana. Njen prvi uzlet bio je jedrilicom sa beranskog Aero kluba sredinom pedesetih godina prošlog vijeka.

Tamara Đurđevac je prva i jedina žena koja radi u Protivterorističkoj jedinici policije. Rođena je u Nikšiću. Bila je prvakinja države u džudou.

Jelisaveta M. Popović prva je žena kompozitorka na prostoru Crne Gore.

Prva ljekarka u Crnoj Gori bila je Divna Veković. Rođena je u selu Lužac kod Berana 1886. Medicinu je studirala na Sorboni, a prva je prevela Gorski vijenac na francuski jezik 1916. godine.

Prva arhitektica u Crnoj Gori je Svetlana Kana Radević. Rođena je 1937. Diplomirala je na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu, a magistrirala na Univerzitetu u Pensilvaniji.

Prva žena vozačica na Balkanu bila je Ksenija Petrović Njegoš (1881-1960), crnogorska princeza. Vozila je automobil marke Fiat 1100, koji je na poklon dobila od sestre Jelene.

Album

Izaberi svoje vodiče

Rodno zasnovano nasilje

Politika

Ekonomija

Mir i bezbijednost

Žene Crne Gore

Uskoro

LGBTIQ